ОПТИМІЗАЦІЯ ОПТИЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ТАНДЕМНОГО СОНЯЧНОГО ЕЛЕМЕНТА CdMgTe/Cu(In,Ga)Se2 - Микитюк, Т. І.; Косяченко, Л. А.; Mathew, X.; Фодчук, І. М.; Кульчинський, В. В.; Маслянчук, О. Л. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2014)
Досліджено тонкоплівкову тандемну структуру з CuInSe2 і Cd1-xMgx Te сонячними елементами і тонким електропровідним прозорим прошарком ZnTe між ними. Твердий розчин Cd1-xMgx Te (x < 0,1) у верхньому сонячному елементі застосовано з метою розширення забороненої зони CdTe. З виміряних спектрів пропускання верхнього сонячного елемента на ділянці спектру з низьким оптичним пропусканням, коли його періодичні зміни (осциляції) значно послаблені, знайдено криві поглинання α(λ) і ширину забороненої зони Cd1-xMgx Te (1,54 і 1,6 еВ). Оскільки коефіцієнт відбивання і осциляції у виміряних спектрах пропускання значно послаблені при оптичному контакті Cd1-xMgx Te з ZnTe, пропускання верхнього сонячного елемента при визначенні характеристик тандему можна розраховувати з малою похибкою, ігноруючи осциляції. Показано, що струми короткого замикання верхнього і нижнього сонячних елементів стають однаковими при ширині забороненої зони Cd1-xMgx Te 1,65 еВ.