ТЕХНОЛОГІЯ ХІМІЧНОГО РОЗПІЗНАВАННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ СЕНСОРНИХ МАССИВІВ: ФУНДАМЕНТАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ТА ТЕХНІЧНА РЕАЛІЗАЦІЯ - Shirshov Yu. М.; Koshets, I. A.; Khristosenko, R. V. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2017)
В цій роботі розглянуті фундаментальні проблеми і технічні реалізації сенсорних масивів для розпізнавання хімічних образів. На наш погляд, основною фундаментальною проблемою є відсутність адекватної фізико-хімічної моделі взаємодії молекули-аналіта з чутливим шаром, що не дає можливості навіть попередньо передбачити характер реакції сенсора на контакт зі складною сумішю різних молекул в різних концентраційних співвідношеннях. Іншою фундаментальною проблемою, що зтримує використання пристроїв типу “Електронний ніс” є неможливість повторити реакцію того ж масива сенсорів на той самий аналіт. Розглянуті три типа мультисенсорних сиситем, що були розроблені в ІФН ім. В. Є. Лашкарьова НАН України, а саме масиви на базі кварцевих мікроваг, електропровідності полімерних матеріалів та оптичний принцип побудови. Представлені результати, що були отримані з допомогою ціх трьох систем з урахуванням деяких із обговорених фундаментальних та емпіричних закономірностей мультисенсорних масивів.