ФІЗИКО-ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ ОПТИКО- ЕЛЕКТРОННИХ СЕНСОРНИХ ПРИЛАДІВ В ЕКСТРЕМАЛЬНИХ УМОВАХ - Maslov, V. P. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2017)
Сучасні оптико-електронні прилади (ОЕП) широко використовуються в космосі і в інших екстремальних умовах. Однією з особливостей широко застосовуваних перспективних оптичних і напівпровідникових матеріалів є їхня крихкість, тобто деталі з них руйнуються під дією механічних впливів без слідів пластичного деформування. Така негативна властивість як крихкість для оптичних і напівпровідникових деталей і деталей чутливих елементів є необхідним для забезпечення стабільності їх геометричних і фізичних характеристик. Аналіз причин відмовлень ОЕП показав, що руйнування деталей з крихких матеріалів відбувається в місцях їхніх з’єднань між собою або з іншими деталями. Руйнування починається від периферійних ділянок деталі: шліфованих поверхонь торців і місць склейки. На підставі розробленого підходу впроваджені фізико-технологічні рекомендації з забезпечення працездатності сенсорних оптико-електронних приладів. Ці рекомендації включають: – фізико-технологічні способи формування поверхонь деталей з мінімальним порушеним шаром; – методи видалення або модифікування порушеного шару; – застосування спеціальних механічних деталей, що забезпечують демпфірування і релаксацію зовнішніх впливів, наприклад, зі сплавів з механізмом деформування шляхом двійникування. При впровадженні зазначеного підходу і розроблених рекомендацій у промисловість були забезпечені високі експлуатаційні характеристики таких приладів як лазерний гіроскоп і прилади інфрачервоної техніки.