ДЕТЕКТУВАННЯ СПЕКТРАЛЬНОЇ ІЄРАРХІЇ, КВАНТОВОГО ХАОСУ, ЕФЕКТІВ ХАОТИЧНОЇ ДИФУЗІЇ ТА ДИНАМІЧНОЇ СТАБІЛІЗАЦІЇ У БАГАТОФОТОННІЙ АТОМНІЙ ДИНАМІЦІ З ІНТЕНСИВНИМ ПОЛЕМ ЛАЗЕРНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ - Glushkov, A. V.; Malinovskaya, S. V.; Svinarenko, A. A.; Vitavetskaya, L. A. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2017)
Розвинуто новий метод детектування ефектів спектральної ієрархії, квантового хаоса, хаотичної дифузії і динамічної стабілізації в атомних системах у сильному полі лазерного випромінювання у багатофотонному режимі. В якості теоретичної основи нового методу детектування використується метод КЕД теорії збурень для розрахунку перерізів багатофотонної іонізації, рівняння Фокера-Планку для хаотичної дифузії. Вперше виявлені феномен спектральної ієрархії, наявність квантово-хаотичного діапазону у спектрі багатофотонної іонізації Mg, ефект хаотичної іонізації у багатофотонному режимі. Вперше запропонований теоретично послідовний підхід до моделювання ефекту стабілізації для атомних систем у понад інтенсивному полі лазерного випромінювання і теоретично завбачений шуканий ефект в атомі Ne у полі інтенсивності 1014 W/cm2 у добрій згоді з експериментом. Теорія iшуканих явищ може служити фізичною основою для побудування нових нано-атомних елементів і приладів (квантові машини Карно, одноатомні лазери, елементи квантових комп’ютерів тощо).