ДИФУЗІЙНИЙ ОПІР ЕЛЕКТРОХІМІЧНИХ СЕНСОРІВ ДЛЯ МОНІТОРИНГУ ПОВІТРЯНОГО СЕРЕДОВИЩА - Chviruk, V. P.; Nedashkovskiy, V. A.; Linyucheva, O. V.; Buket, A. I. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2017)
Проведено теоретичне й експериментальне дослідження масопереноса газів в електрохімічних сенсорах амперометричного типу для моніторингу повітряного середовища. Визначено зовнішню й внутрішню складові дифузійного опору (ДО) сенсорів. Зовнішня складова ДО визначається умовами конвективної дифузії аналізованого повітря відносно сенсора. Внутрішні складові ДО визначаються параметрами конструкційних елементів сенсора, плівки електроліту, а також структурою індикаторного електрода й розчинністю аналізованого газу в електроліті. На прикладі сенсора хлору встановлено, що ДО внутрішніх складових не залежить від умов конвективної дифузії аналізованого середовища біля сенсора. Показано, що критерієм подібності різнотипних сенсорів є відносна частка ДО окремих складових у загальному ДО сенсора. Отримані результати можуть бути використані при розробці й проектуванні сенсорів необхідних діапазонів і роздільної здатності.