КІЛЬКІСНА ЕКСПРЕС-ІДЕНТИФІКАЦІЯ АНТИГЕНІВ І АНТИТІЛ - Джелалі, В. В. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2013)
У роботі описан розроблений нами метод високошвидкісної циклічної вольтамперометрії для експрес-ідентифікації антигенів та антитіл мікроорганізмів. Кількісне розпізнавання комплементарних антитіл і антигенів проводили за допомогою створених біосенсорних систем. До їх складу входить біологічно активна проміжна фаза. Вимірювання циклічних вольтамперних характеристик (ЦВАХ) здійснювали за допомогою комп’ютеризованого потенціодінаміческого комплексу. Реєстрували тріади: потенціал - Е, ток - j, час - t. З ЦВАХ визначали стеор = f (cекс) залежності. Їх аналіз показав, що для всіх досліджених міжфазних кордонів, що містять біологічно активну проміжну фазу антитіл або антигенив золо-тистого стафілокока (S. aureus) коефіцієнт кореляції r2 між теоретичними і експериментальними концентраціями не виходив за межі діапазону 0,960 ÷ 0,996. Розроблений метод дозволив збільшити точність і відтворюваність вимірювань і дав можливість ідентифікувати хвороботворні штами мікроорганізмів за більш короткий проміжок часу, який у багатьох випадках є критичним параметром.