ОТРИМАННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ НАНОЧАСТИНОК ЗОЛОТА ДЛЯ СТВОРЕННЯ ЧУТЛИВИХ ШАРІВ СЕНСОРНИХ ЕЛЕМЕНТІВ - Atdaev, B. S.; Belyaev, A. E.; Blonskyy, I. V.; Zubrili, N. G.; Kruglenko, I. V.; Lytvyn, O. S.; Tkachenko, O. M. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2017)
В представленій роботі запропоновано методику отримання наночастинок золота та їх використання як нанорозмірних функціональних поверхонь для сенсорів. Наночастинки золота одержано шляхом фотостимуляції фосфінових та сірчано-карбаматних розчинів, які опромінювались потужними імпульсами УФ випромінювання ексимерного XeCl лазера з параметрами: λ = 308 нм, тривалість імпульсу генерації τі = 10 нс, частота повторення імпульсів f = 10 Гц. Варіюючи концентрацію розчинів та потужність ексимерного лазера, змінювали розміри і форму наночастинок від десятків до сотень нанометрів, які контролювали мікроскопом атомних сил. Формування нанорозмірних частинок золота методом фотостимуляції відкриває перспективи для подальшого вивчення властивостей нанострукторованих поверхонь та їх використання в сенсорній техніці.