ЕКСИТОННИЙ СПЕКТР ШЕСТИГРАННОЇ НАНОТРУБКИ, ЯК НАНОСЕНСОРНОГО ЕЛЕМЕНТА - Маханець, О. М.; Гуцул, В. І.; Цюпак, Н. Р. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2012)
Методом Бете і функцій Гріна побудована теорія екситонного спектра у складній шестигранній нанотрубці з урахуванням екситон-фононної взаємодії. Теорія базується на моделі ефективних мас і прямокутних потенціалів для екситонних електрона і дірки та моделі діелектричного континууму для інтерфейсних і обмежених фононів. На прикладі шестигранної нанотрубки на основі напівпровідників і показано, що теоретичні значення енергій та інтенсивностей квантових переходів узгоджуються з експериментальними вимірами.