ПРОЦЕСИ В ІМЕРСІЙНІЙ РІДИНІ ППР-СЕНСОРА ПРИ ЗМІНІ БІОЧІПІВ - Voytovych, I. D.; Yavorsky, I. A. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2007)
Обґрунтована необхідність і проаналізовані особливості застосування імерсійної рідини в ППР-сенсорах. Розглянуто окремі етапи вимірювального циклу при роботі зі змінними біочіпами. Показано, що прошарок імерсійної рідини між біочіпом та робочою поверхнею призми формується під впливом сил поверхневого натягу і в’язкості. Ці ж фактори визначають механічні зусилля, які необхідно докладати при заміні біочіпів. Товщина прошарку змочуючої імерсійної рідини, визначена експериментально, складає до 10мкм, а відповідні зусилля не перевищують декількох сотень грамів. Щоб запобігти надмірному розтіканню імерсійної рідини, запропоновано використовувати незмочувані плівкові структури з полімерів, органічних сполук або кільцеві канавки, що формуються на контактуючих поверхнях призми або біочіпа.