ВПЛИВ ВІДПАЛУ НА СТРУКТУРУ, ФОНОННІ ТА ОПТИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ПЛІВОК ТВЕРДИХ РОЗЧИНІВ Zn1-XCdXO - Штеплюк, І. І.; Лашкарьов, Г. В.; Лазоренко, В. Й.; Хомяк, В. В.; Тімофєєва, І. І. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2012)
Тверді розчини ZnCdO були синтезовані за допомогою методу магнетронного розпилювання на постійному струмі при різних умовах вирощування. В рамках цієї роботи було досліджено вплив відпалу на структуру, фононні та оптичні властивості вирощених плівок. Характеризація зразків здійснювалася методами рентгенівської дифракції, фотолюмінесценції, нерезонансного та резонансного Раманівського розсіювання. Встановлено, що відпал на повітрі покращує кристалічну якість твердих розчинів і сприяє реалізації ефективних механізмів заміщення «кадмій на місце цинку». Це засвідчується зникненням емісійних смуг спричинених фазою ZnO та додаткових фононних мод пов’язаних з флуктуаціями складу твердого розчину. Детально обговорюються особливості впливу відпалу на електрон-фононну взаємодію в плівках ZnCdO.