БІОХІМІЧНІ СЕНСОРНІ СИСТЕМИ НА ОСНОВІ ПОРИСТИХ ПЛІВОК ОКСИДУ АЛЮМІНІЮ З НАНОЧАСТКАМИ ЗОЛОТА В УМОВАХ ПОВНОГО ВНУТРІШНЬОГО ВІДБИТТЯ - Boltovets, P. M.; Manoilov, E. G.; Savchenko, A. A.; Kaganovich, E. B.; Snopok, B. A. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2008)
Розглянуто можливість розробки біохімічних сенсорних систем на основі плівок з контрольованим рівнем спектрально селективного поглинання в умовах повного внутрішнього відбиття (ПВВ). Показано, що пористі плівки Al2 O3 з наночастками Au, отримані імпульсним лазерним осадженням, характеризуються наявністю мінімума на кутовій залежності коефіцієнту відбиття в умовах ПВВ. Проаналізовано оптичну модель сенсорної системи в рамках макроскопічної теорії Максвела. Ефективність використання запропонованих перетворювачів як оптоелектронних сенсорних елементів продемонстрована на прикладі рефрактометричних вимірів і моніторингу білок-білкових взаємодій.