МОДЕЛЮВАННЯ ФОТОЕЛЕКТРИЧНИХ ПРОЦЕСІВ В КРЕМНІЄВИХ СОНЯЧНИХ ЕЛЕМЕНТАХ З НЕОМІЧНИМ ТИЛОВИМ КОНТАКТОМ - Gorban, A. P.; Kostylyov, V. P.; Sachenko, A. V.; Chernenko, V. V. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2008)
Проведене експериментальне і теоретичне моделювання нерівноважних фотоелектричних процесів в дифузійних кремнієвих сонячних елементах (СЕ) з немонотонними (з максимумом) залежностями напруги розімкненого кола VOC від енергетичної освітленості PL, які виникають в умовах, коли під тиловим металевим електродом СЕ існує шар виснаження або інверсії. Експериментальне моделювання проводилось за допомогою двох близьких за параметрами ввімкнених назустріч один одному СЕ, один з яких частково затінювався. Показано, що експериментально отримані залежності ( ) V P OC L для запропонованої моделі є кривими з максимумом. Розрахунки залежностей ( ) V P OC L , виконані на основі теоретичної двох-експоненціальної моделі, добре співпадають з експериментально отриманими результатами та дозволяють промоделювати відповідні залежності для кремнієвих СЕ з неомічним тиловим контактом.