АКУСТИЧНА ЕМІСІЯ ПРИ НЕОДНОРІДНОМУ ТЕРМІЧНОМУ ІМПУЛЬСНОМУ ВПЛИВІ З УТВОРЕННЯМ РІДКОЇ ФАЗИ - Lyashenko, O. V.; Veleshchuk, V. P.; Vlasenko, O. I.; Onanko, A. P.; Lyashenko, I. O.; Onanko, Ju. A. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2009)
Розглянуто питання про релаксацію поверхневих механічних напруг після імпульсного лазерного опромінення складних напівпровідникових сполук, що супроводжується формуванням складного акустичного відгуку. В роботі показано, що поріг лазерно-індукованого плавлення моно- та полікристалів можна встановити по залежності амплітуди а (або) енергії акустичного відгуку від інтенсивності лазерного імпульсу, зокрема даним етодом встановлено пороги плавлення монокристалів GaAs, CdTe та Si при імпульсному аносекундному опроміненні рубіновим та неодимовим лазером. Встановлено, що при імпульсному наносекундному лазерному опроміненні можлива реєстрація тільки дискретної високоенергетичної акустичної емісії за рахунок швидкої релаксації створених пружних та термопружних напруг.