ВОЛОКОННО-ОПТИЧНИЙ СЕНСОР ЕКСПРЕСНОГО КОНТРОЛЮ ХІМІЧНОГО СКЛАДУ ВОДНИХ РОЗЧИНІВ - Sharkan, Y. P.; Jytov, N. B.; Sakalosh, I. I.; Ramsden, J. J.; Sichka, M. Y.; Popovich, I. I.; Korposh, S. O. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2009)
На прикладі водно-спиртових розчинів запропонована волоконно-оптична сенсорна система оцінки концентрації рідких розчинів з відомим якісним складом. Нанесення тонкоплівкового халькогенідного шару з високим показником заломлення дозволило на порядок підвищити точність вимірювання показника заломлення водних розчинів для Y-подібного кварцового розгалуджувача. Запропоновано та випробувано метод визначення концентрації водних розчинів шляхом визначення повного часу висихання плівки розчину на торці волокна, а також вимірюванням змін інтерференційного сигналу, що виникає на плівці в процесі висихання.