НАНОСТРУКТУРИ НА ОСНОВІ СПОЛУК IV-VI ДЛЯ ТЕРМОЕЛЕКТРИЧНИХ ПЕРЕТВОРЮВАЧІВ ЕНЕРГІЇ (ОГЛЯД) - Фреїк, Д. М.; Юрчишин, І. К.; Чобанюк, В. М.; Никируй, Р. І.; Лисюк, Ю. В. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2011)
Зроблено огляд робіт в області низькорозмірних термоелектричних матеріалів. Показано перспективність застосування надрешіток квантових точок, квантових дротів та квантових ям на базі сполук IV-VI для сенсорів теплових полів та термоелектричних перетворювачів енергії. Спостережувані осциляції у залежностях лектропровідності, коефіцієнт ів Зеєбека та термоелектричної потужності від товщини квантових ям пояснено розмірним квантуванням через електронне обмеження. За періодом осциляцій товщинних залежностей експериментально визначених термоелектричних параметрів розраховано енергетичні характеристики наноструктур на основі халькогенідів свинцю та телуриду олова.