ЕФЕКТ ДИНАМІЧНОЇ ЛОКАЛІЗАЦІЇ ЕЛЕКТРОНА В ДІМЕРНОМУ НАНОКЛАСТЕРІ - Yaltychenko, O. V. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2009)
Запропонована квантово-механічна модель описує локалізаційні властивості електрона в димерному нанокластері, що знаходиться в зовнішньому постійному електричному полі i що взаємодіє з середовищем оточення, яке має дисипативні властивості “омічного типу”, яка врахована як коливальний термостат. Показано, що зовнішнє постійне електричне поле підсилює локалізаційні властивості системи, а взаємодія з середовищем оточення в наближенні гармонійного термостата дозволяє параметрично міняти міру локалізації електрона в системі. Виявлені режими локалізації і делокалізації електрона і умови перемикання між ними. Запропонована модель дозволяє описати локалізаційні властивості електрона в димерному нанокластері залежно від співвідношення основних параметрів системи, а також вказує способи параметричного управління цими властивостями, що має безперечний інтерес для молекулярної і сенсорної електроніки.