ВИСОКОЧУТЛИВИЙ СЕНСОР ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ВІТАМІНУ B1 НА НАНОСТРУКТУРОВАНІЙ ПОВЕРХНІ НІКЕЛЮ - Шевченко O.; Лут O.; Aксіментьєва О. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2011)
Вітамін В1 (тіамін бромід) входить до складу ферментів, які беруть участь в обміні речовин в живих організмах, що зумовлює його широке застосування у медичній практиці для лікування різноманітних нервових хвороб. На відміну від полярографічного визначення вітаміну В1, запропоновано вольтамперометричний хемосенсор, в якому як індикаторний електрод використовується наноструктурована поверхня нікелю. Встановлено, що інтенсивність розряду тіамін броміду на наноструктурованій нікелевій поверхні вища порівняно з гладким нікелевим електродом у 2–3 рази і збільшується у десятки разів порівняно з ртутним електродом. Це забезпечує значне підвищення чутливості сенсора і робить його використання більш безпечним.