ВПЛИВ ТОПОЛОГІЇ ПОВЕРХНІ МЕТАЛУ НА ЕФЕКТ SEIRA - Фесенко, О. М. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2011)
Проведено аналіз топології поверхні тонких металевих плівок та оцінено її вплив на підсилення ІЧ поглинання молекул α-Gly в ефекті SEIRA. Показано, що максимальне підсилення ІЧ поглинання біологічних молекул забезпечують плівки золота товщиною 200–250 Е, з середнім розміром шорсткостей по висоті 10–20 Е, з протяжністю 200–900 Е, еліпсоїдальної форми. Ці експерименти дозволили підібрати оптимальні параметри шорстких поверхонь золота для отримання максимального підсилення ІЧ поглинання молекул α-Gly. Отримані результати можна вподальшому використати при створені чутливого ІЧ-сенсора на основі ефекту SEIRA для детектування малих кількостей речовини.