ВИКОРИСТАННЯ КЛІНОПТИЛОЛІТУ ДЛЯ МОДЕРНІЗАЦІЇ УРЕАЗНОГО БІОСЕНСОРА НА ОСНОВІ рН-ЧУТЛИВИХ ПОЛЬОВИХ ТРАНЗИСТОРІВ - Шелякіна, М. К.; Солдаткін, О. О.; Архипова, В. М.; Аката, Б.; Жаффрезик-Рено, Н.; Дзядевич, С. В. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2011)
Перевірено можливість використання природного цеоліту кліноптілоліту для модернізації біоселективного елемента біосенсора на основі рН-чутливих польових транзистор ів з метою покращення його аналітичних характеристик. В якості дослідної моделі було використано біоселективний елемент на основі уреази, іммобілізованої методом ковалентної зшивки глутаровим альдегідом. Досліджено робочі характеристики біосенсорів на основі суміші уреази та кліноптилоліту та порівняно їх з характеристиками біосенсора на основі лише уреази. Встановлено, що використання кліноптілоліту в складі біоселективних елементів призводить до збільшення величини відгуку розроблених біосенсорів. Досліджено залежність відгуку уреазного біосенсора від концентрації кліноптилоліту в біомембрані. Оптимальна концентрація кліноптилоліту складала 10 %. Було апробовано ряд конструкцій біоселективних елементів на основі одно- та двошарових мембран з різними комбінаціями та співвідношеннями кліноптилоліту та уреази. Крім того, показано, що наявність кліноптилоліту в біомембрані покращує відтворюваність та операційну стабільність сигналів біосенсорів. Показано, що застосування кліноптилоліту в складі біоселективних елементів може використовуватися для покращення характеристик уреазних біосенсорів.