ВИСОКОЧУТЛИВИЙ ОПТИЧНИЙ СЕНСОР ВОДНЮ НА ОСНОВІ ПЛІВКИ ОКСИДУ ВОЛЬФРАМУ - Колбасов, Г. Я.; Волков, С. В.; Краснов, Ю. С.; Фоманюк, С. С. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2011)
Проведено комп’ютерне моделювання ефекту ослаблення повного внутрішнього відбиття в області границі розподілу між склом і плівкою WO3 з тонким шаром каталізатора (Pt, Pd) воднем у різній концентрації в суміші з повітрям. Розроблено конструкцію й виготовлений лабораторний зразок оптичного сенсора водню на основі цього ефекту з великою чутливістю до водню в області малих концентрацій цього газу у воднево-повітряних сумішах (до значення менш, ніж 0,01об. % [H2]). Істотне підвищення чутливості сенсора до водню досягнуто за рахунок багаторазового відбиття границею розподілу скло/WO3 ІЧсв ітла з довжиною хвилі 940 нм при поширенні його уздовж скляного світлопроводу.