АНАЛІЗ ДИНАМІКИ КОНЦЕНТРАЦІЇ РАДІОНУКЛІДА BERYLLIUM-7 В АТМОСФЕРНОМУ СЕРЕДОВИЩУ НА ОСНОВІ АНАЛІЗУ ЧАСОВИХ РЯДОВ ПІСЛЯ АВАРІЙНОЇ СИТУАЦІЇ НА АТОМНІЙ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ FUKUSHIMA DAIICHI - Bunyakova, Yu. Ya.; Ternovsky V. В.; Dubrovskaya, Yu. V.; Ignatenko, A. V.; Svinarenko, A. A.; Vitavetskaya, L. A. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2017)
Наводяться результати аналізу і моделювання часової динаміки концентрації радіонуклідів берилій-7 (цезій-137) в атмосферному середовищі в Австрії на основі відповідного аналізу часових рядів після аварії на атомній електростанції Fukushima Daiichi. В якості методу вивчення використовується комплекс раніше розроблених моделей і мікросистемна технологія, які засновані на використанні методів нелінійного аналізу, теорії хаосу і динамічних систем, таких як метод кореляційного інтеграла і середньої взаємної інформації, алгоритми сурогатних даних і помилкових найближчих сусідів, аналіз на основі показників Ляпунова і ентропії Колмогорова, моделі нелінійного прогнозування і т. д .. В якості вхідних даних використані дані за довгостроковими часовими рядами і розподілу ра змери активності берилію-7 в атмосферному середовищі в Австрії після аварії на атомній електростанції Fukushima Daiichi. Представлені дані про топологічні і динамічні інваріанти, а саме: кореляційну розмірність, розмірності вкладення та Каплана-Йорка, показники Ляпунова, ентропію Колмогорова та ін. і виявлені елементи хаосу в відповідних часових рядах для беррілія-7. Відносно цезію-137, отримати аналогічний адекватний висновок не вдалося.