ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ВУГЛЕЦЕВИХ НАНОТРУБОК ЯК РЕЗИСТИВНИХ СЕНСОРІВ МОЛЕКУЛЯРНИХ АНІОНІВ CrO42- - Борисюк, В. І.; Неділько, С. Г.; Хижний, Ю. А. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2018)
За допомогою теоретичного моделювання проаналізовано застосування вуглецевих нанотрубок (ВНТ) як матеріалів для резистивних сенсорів хроматного аніону CrO42-, молекулярних комплексів K2CrO4 та MCrO4 (M=Ca, Zn, Pb). Проведено розрахунки електронної структури нелегованих, легованих бором або азотом ВНТ(5,5) з адсорбованими молекулами CrO42-, K2CrO4 та MCrO4 (M=Ca, Zn, Pb) в наближенні молекулярного кластеру із застосуванням теорії функціоналу електронної густини (ТФГ). Розраховані енергії зв’язку та зміни зарядів адсорбентів проаналізовано в контексті застосування ВНТ як матеріалів для резистивних сенсорів. В розрахунках змодельовано вплив найбільш розповсюджених молекул атмосферного середовища (H2O, N2 та O2) на адсорбцію аніонів CrO42- на поверхні ВНТ. З’ясовано, що матеріали на основі легованих бором вуглецевих нанотрубок є перспективними для розробки резистивних сенсорів хроматного аніону CrO42- і молекулярних комплексів K2CrO4 та MCrO4 (M=Ca, Zn, Pb). Для нелегованих та легованих азотом вуглецевих нанотрубок розрахунки передбачають, що матеріали на їх основі будуть придатними для детектування сполук CrO42- та ZnCrO4.