РОЗШИРЕННЯ СМУГИ ПРОПУСКАННЯ СЕЙСМІЧНОГО СЕНСОРА - Жуковський, В. К.; Гохман, О. Р.; Вілінська, Л. М. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2018)
Технологічне зниження частоти власних коливань інертної маси сейсмічного сенсора нижче 1 Гц призводить до неприпустимого зниження експлуатаційних якостей приладу. У даній роботі показано, що коректуючи передавальну функцію сейсмічного сенсора передавальними функціями типових динамічних ланок, в низькочастотній області амплітудно-частотної характеристики (АЧХ) можна отримати горизонтальну ланку. Авторами пропонується рівняння пропорційно-інтегрально-диференціального регулятора в дискретному вигляді, по якому за допомогою мікроконтролера STM32 розраховується сигнал зворотного зв’язку. Використання сучасних мікроконтролерів для генерації сигналу зворотного зв’язку дозволяє гнучко коригувати АЧХ сейсмічного сенсора за рахунок безпосереднього підбору вагових коефіцієнтів, а також дистанційно його налагоджувати. Таке рішення в поєднанні з запропонованим оптичним способом перетворення механічних коливань в електричні дозволяє домогтися високого ступеню мініатюризації коливальні системи і отримати високий рівень співвідношення сигнал/шум апаратної частини.