ФОТОЕЛЕКТРОННА СПЕКТРОСКОПІЯ ДВОАТОМНИХ МОЛЕКУЛ: ГІБРИДНИЙ МЕТОД ФУНКЦІОНАЛУ ГУСТИНИ ТА ФУНКЦІЙ ГРІНА У ВИЗНАЧЕННІ МОЛЕКУЛЯРНИХ КОНСТАНТ - Ігнатенко, Г. В.; Глушков, О. В.; Хецеліус, О. Ю.; Бунякова, Ю. Я.; Свинаренко, А. А. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2018)
Розвинута оптимізована версія гібридної комбінованої теорії функціоналу густини (DFT) і методу функцій Грина (ГФ) для кількісного опису фотоелектронних спектрів двохатомних молекул та молекулярних констант. Новий гібридний підхід суттєво базується на фермі-рідинній квазічастичній версії теорії функціоналу густини. Густина стану, яка описує коливальну структуру в фотоелектронних спектрах, визначається з використанням комбінованого DFT-GF підходу та фізично розумно апроксимується за допомогою тільки першого порядку констант зв’язку в оптимізованому одноквазічастинковому наближенні. Використання комбінованого DFT-GF підходу призводить до значного спрощення молекулярних обчислень та збільшення точності теоретичного прогнозування, що повністю підтверджується відповідними обчисленнями спектральних параметрів для молекул CH, CO, HF тощо.