ВОЛОГО І ЕТАНОЛО ЧУТЛИВІСТЬ ТОНКИХ ПЛІВОК ДІОКСИДУ ОЛОВА, ОТРИМАНИХ З ВИКОРИСТАННЯМ ПОЛІМЕРІВ - Філевська, Л. М.; Чебаненко, А. П.; Клочков, М. А.; Гріневич, В. С.; Сминтина, В. А. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2018)
Досліджені електрофізичні властивості нанорозмірних шарів SnO2, отриманих з використанням ПВА у якості структуруючої добавки, в присутності парів води та етанолу при кімнатній температурі. Встановлено майже десятикратне підвищення провідності досліджуваних шарів в присутності парів води і п’ятикратне в присутності парів етанолу порівняно з значенням у сухому повітрі, пов’язане з дисоціативною адсорбцією води і етанолу на їх поверхні. Встановлений аномальний характер температурної залежності темнового струму шарів діоксиду олова в присутності парів води в інтервалі температур 40–90 oC, пов’язаний з десорбційними процесами на поверхні. Отримані результати показують можливість використання досліджуваних шарів діоксиду олова для контролю вологи і етанолу при кімнатній температурі.