РЕЛЯТИВІСТСЬКИЙ ПІДХІД ДО РОЗРАХУНКУ ІОНІЗАЦІЙНИХ ХАРАКТЕРИСТИК РІДБЕРГІВСЬКИХ ЛУЖНИХ АТОМІВ У ПОЛІ ТЕПЛОВОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ - Глушков, О. В.; Терновський, В. Б.; Буяджи, В. В.; Цудік, А. В.; Заічко, П. А. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2019)
Комбінований релятивістський енергетичний підхід і релятивістська теорія збурень багатьох тіл з з оптимізованим дірак-кон-шемівським нульовим наближенням використовуються для обчислення іонізаційних характеристик лужних рідбергівських атомів в полі теплового випромінювання абсолютно чорного тіла, зокрема, атома натрію в рідбергівських станах з головним квантовим числом n = 10-100. Аналіз данних обчислення швидкості іонізації атома натрію у рідбергівських станах демонструє фізично розумну згоду між теоретичними і експериментальними даними. Точність теоретичних даних забезпечується коректністю обчислення відповідних релятивістських хвильових функцій і повнотою урахування обмінно-кореляційних ефектів.