КОЛОЇДНІ НАНОКРИСТАЛИ ZnS:Cu ДЛЯ ЗЕЛЕНИХ ФЛУОРЕСЦЕНТНИХ МАРКЕРІВ - Ніцук, Ю. А.; Лепіх, Я. І.; Теплякова, І. В.; Ваксман, Ю. Ф. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2019)
Колоїдним методом отримані нанокристали ZnS: Cu. Легування домішкою Cu здійснювалося в процесі синтезу нанокристалів. Досліджено спектри оптичного поглинання і фотолюмінесценції. За величиною зміщення краю фундаментального поглинання визначено середні розміри нанокристалітів 3 нм. Показано, що зелена люмінесценція нанокристалів ZnS:Cu ідентична люмінесценції об’ємних кристалів і обумовлена оптичними переходами на донорно-акцепторних парах.