Власні дефекти в квантових точках CdZnS - Купчак, Ігор Мирославович; Корбутяк, Дмитро Васильович; Серпак, Наталя Федорівна (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2020)
Дефекти у квантових точках можуть впливати на їх оптичні характеристики, створюючи додаткові канали випромінювальної та безвипромінювальної рекомбінації.Методом функціоналу густини проведено розрахунки структурних та електронних характеристик вакансій металу (кадмій, цинк)та міжвузлової сірки, як найбільш імовірних типів дефектіву нанокристалах Cd1-xZnxS. Розраховано повну та парціальну густину електронних станів, проведено аналіз структурної релаксації. Виходячи з отриманих теоретичних результатів та наявних експериментальних даних зроблено висновок, що з усіх розглянутих типів дефектів лише вакансії кадмію можуть бути центрами випромінювальної рекомбінації у квантових точках Cd1-xZnxS.