БІОСЕНСОР ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ АЛТ - Мруга, Д. О.; Дзядевич, С. В.; Солдаткін, О. О. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2022)
У цій роботі було розроблено амперометричний біосенсор для визначення АЛТ. В якості електрохімічного перетворювача було використано платиновий дисковий електрод. Для формування біоселективного елементу на поверхню перетворювача наносилась суміш на основі глутаматоксидази. Було запропоновано та описано універсальну методику вимірювання активності АЛТ з використанням розробленого біосенсора. В ході дослідження було підібрано оптимальні концентрації субстратів (α-кетоглутарат – 50 мкМ, аланін – 4 мМ) та кофермента (50 мкМ піридоксадфосфату). Також було досліджено аналітичні характеристики розробленого біосенсора, а саме, чутливість, лінійний діапазон, мінімальна границя визначення, селективність, стабільність, тощо. Було показано принципову можливість використання даного біосенсора для вимірювання вмісту АЛТ в реальних зразках.