МЕТОД ЗБУДЖЕННЯ КВАЗІПОЗДОВЖНІХ АКУСТИЧНИХ ХВИЛЬ У ШАРУВАТИХ СТРУКТУРАХ - Оліх, Я. М.; Бєляєв, О. Є.; Лепіх, Я. І. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2021)
Досліджено і проведено аналіз методичних можливостей збудження квазіпоздовжніх (QL) акустичних хвиль мегагерцового частотного діапазону у шаруватих структурах GaN-on-sapphire. Для генерації і детектування QL-хвиль використано перетворювачі об’ємного типу поляризовані по товщині пластинки. Зроблено висновок, що таким методом можуть бути збуджені квазіпоздовжні хвилі (QL, quasilongitudinalmodes) – так звані хвилі Анісімкіна (AN), площина зміщень для яких локалізується в площині плівки, а напрям зміщення направлений вздовж хвильового вектора.