ЛЮМІНЕСЦЕНЦІЯ КОЛОЇДНИХ НАНОКРИСТАЛІВ CdSe:Cu - Ніцук, Ю. А.; Карауш, О. В.; Лепіх, Я. І.; Ваксман, Ю. Ф.; Коренкова, Г. В. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2023)
Досліджено люмінесценцію колоїдних нанокристалів CdSe:Cu. Встановлено, що легування атомами міді не призводить до помітної зміни розміру нанокристалітів. Зсув ширини забороненої зони при легуванні можна пояснити міждомішковою кулонівською взаємодією між частинками. Показано, що легування міддю призводить до гасіння екситонної люмінесценції CdSe. Встановлено, що довгохвильова люмінесценція CdSe:Cu зумовлена переходами всередині донорно- акцепторних пар, до складу яких входять власні та домішкові дефекти Cu.