ПОКРАЩЕННЯ АНАЛІТИЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ЕЛЕКТРОХІМІЧНИХ БІОСЕНСОРІВ НА ОСНОВІ ФЕРМЕНТІВ КЛАСУ ОКСИДАЗ ЗА ДОПОМОГОЮ ДОДАВАННЯ У БІОСЕЛЕКТИВНУ МЕМБРАНУ ДОПОМІЖНОГО ФЕРМЕНТУ – КАТАЛАЗИ - Беркета, Ксенія; Дзядевич, Сергій; Солдаткін, Олександр (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2024)
Запропоновано методику покращення аналітичних характеристик біосенсора на основі оксидаз, за якою в його біоселективну мембрану додається допоміжний фермент каталаза. В даному випадку каталаза використовується для збільшення насичення біомембрани киснем, і, відповідно, полегшення проходження реакції, що каталізується ферментами класу оксидаз. В роботі порівняно стандартний моноферментний кондуктометричний біосенсор на основі глюкозооксидази для визначення глюкози та новий – біферментний біосенсор на основі глюкозооксидази та каталази. Досліджено оптимальний метод коіммобілізації ферментів на поверхні кондуктометричного перетворювача, а також залежність роботи біосенсора від концентрації каталази в біоселективній мембрані. Перевірено стабільність процедури приготування біосенсора та відтворюваність його результатів. Порівняно аналітичні характеристики запропонованого біферментного біосенсора з моноферментним біосенсором. Показано що додавання каталази до біоселективного елементу біосенсора в якості допоміжного ферменту суттєво покращує аналітичні характеристики біосенсора, в тому числі чутливість, відтворюваність результатів вимірювання і лінійний та динамічний діапазони роботи. Розроблений метод може бути в подальшому використаний для покращення параметрів інших біосенсорів на основі оксидаз.