ПОРІВНЯННЯ МЕТОДІВ ІММОБІЛІЗАЦІЇ КРЕАТИНІНДЕІМІНАЗИ ДЛЯ СТВОРЕННЯ ПОТЕНЦІОМЕТРИЧНОГО БІОСЕНСОРА ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ КРЕАТИНІНУ - Архипова, В. М.; Книр, І. С.; Бахмат, В. А.; Карпенко, Ю. В.; Солдаткін, О. О.; Дзядевич, С. В. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2024)
В роботі досліджено основні аналітичні характеристики потенціометричного біосенсора на основі креатиніндеімінази при роботі з модельними зразками та проведено їхнє порівняння для різних методів іммобілізації фермента. Виявлено, що всі сенсори характеризуються подібним діапазоном роботи, часом відгуку та високою операційною стабільністю. В той же час, чутливість біосенсора до креатиніну була в 2 разів вища для варіанту іммобілізації в краплі глутарового альдегіду. Стабільність при зберіганні була високою для всіх методів іммобілізації, за виключенням іммобілізації в парах глутарового альдегіду, коли величина відгуку сенсора впала на 50% за 100 днів зберігання. Залежності від умов проведення експериментів були типовими для ферментних біосенсорів та не залежали від методу іммобілізації фермента. Лінійний діапазон визначення креатиніну є цілком придатним для подальшої роботи з реальними зразками крові та діалізної рідини при їхньому розведенні в 10 разів.