НОВИЙ ЕЛЕКТРОХІМІЧНИЙ БІОСЕНСОР НА ОСНОВІ КРЕАТИНІНДЕІМІНАЗИ ДЛЯ АНАЛІЗУ ВМІСТУ КРЕАТИНІНУ - Бахмат, В. А.; Архипова, В. М.; Солдаткін, О. О.; Дзядевич, С. В. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2024)
В роботі розроблено новий електрохімічний біосенсор на основі креатиніндеімінази для визначення концентрації креатиніну в біологічних зразках. Підібрано оптимальну методику іммобілізації біоселективних елементів на поверхні електродів, а саме ковалентне зв’язування креатиніндеімінази у БСА матриці за допомогою глутарового альдегіду. Біосенсори, виготовлені даним чином, характеризувались найвищою чутливістю до креатиніну та високою відтворюваністю виготовлення біомембран. Вони демонстрували низьку мінімальну границю визначення креатиніну, високу стабільність сигналів (RSD = 3%), значну стабільність при зберіганні та широкий лінійний діапазон визначення, що включає в себе можливість виявлення в біологічних рідинах концентрацій креатиніну в нормі та при патологіях. В роботі досліджено вплив параметрів робочого розчину, таких як іонна сила, буферна ємність, рН та вміст білку, на роботу розробленого біосенсора. Основні аналітичні характеристики запропонованого в роботі електрохімічного біосенсора свідчать про потенційну можливість його використання для моніторингу концентрації креатиніну у біологічних зразках.