КОЕФІЦІЄНТ МІЖПІДЗОННОГО ОПТИЧНОГО ПОГЛИНАННЯ КВАНТОВОЇ ТОЧКИ З АКЦЕПТОРНОЮ ДОМІШКОЮ В ПРИКЛАДЕНОМУ ЕЛЕКТРИЧНОМУ ПОЛІ - Лешко, Р. Я.; Бандура, Г. Я.; Білинський, І. В.; Мельник, Я. Ю.; Квик, М. В. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2024)
У роботі досліджено сферичну квантову точку (КТ) під впливом зовнішнього електричного поля. Застосовано багатозонну модель валентної зони. Проаналізовано вплив нецентральної акцепторної домішки, електричного поля та дисперсії розміру КТ на коефіцієнт поглинання при міжпідзонних переходах між дірковими станами. Результати показують, що електричне поле в поєднанні з нецентральною домішкою викликає появу двох чітких смуг поглинання, що відповідають різним магнітним квантовим числам. Інтенсивність смуг поглинання залежить від напрямку і напруженості електричного поля, причому значні відмінності спостерігаються між полями протилежної полярності. Важливо відзначити, що існує критична напруженість поля, яка відновлює виродження енергетичних рівнів, звужуючи широкосмуговий хвіст поглинання для систем з малими або великими розмірами дисперсії. Це дослідження спрямоване на покращення розуміння та оптимізацію оптичних властивостей наноматеріалів.