ВПЛИВ ІОНІВ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ НА ФОТОЛЮМІНЕСЦЕНЦІЮ НАНОКРИСТАЛІВ AgInS2/ZnS - Podgurska, I.; Rachkov, A. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2017)
Метою даної роботи є дослідити вплив іонів таких важких металів, як Cu2+, Pb2+, Co2+, Ni2+, Cd2+, Ag+ , а також іонів, які є звичайними компонентами природної та питної води (Na+ , K+ , Ca2+, Mg2+) на фотолюмінесценцію нанокристалів AgInS2 з оболонкою ZnS (НК AgInS2 /ZnS), щоб з’ясувати можливість використання цих нанокристалів для визначення концентрацій зазначених іонів. Вимірювання фотолюмінесценції НК AgInS2 /ZnS були виконані з використанням сканувального спектрофлуориметра «Synergy HT Multi-Mode Microplate Reader». Спектри фотолюмінесценції були отримані за допомогою спектрофлуориметра «Cary Eclipse”. Отримані експериментальні дані підтверджують припущення про взаємозв’язок між рівнем гасіння фотолюмінесценції НК AgInS2 /ZnS під впливом іонів важких металів та величиною константи розчинності їх сульфідів. Порядок досліджуваних іонів за ступенем впливу на фотолюмінесценцію НК, як правило, збігається з порядком зменшення розчинності їх сульфідів, за винятком іонів Cd2+ і Ag+ , які, коли заміщують іони цинку в оболонці нанокристалів, можуть сприяти утворенню певної кількості нових центрів емісії. Концентрація іонів Cu2+, що викликає статистично значуще гасіння фотолюмінесценції НК AgInS2 /ZnS, виявилась нижчою за їх гранично допустиму концентрацію в природних водах. Це відкриває перспективи НК AgInS2 /ZnS для розробки методів екологічного моніторингу іонів міді. Такі методи мають ряд переваг в порівнянні з традиційними методами, серед них - висока чутливість до наномолярних концентрацій іонів міді, висока швидкість аналізу та безпека як для персоналу, так і для довкілля.