ПРОЦЕСИ РЕЛАКСАЦІЇ ЗБУДЖЕННЯ В МОЛЕКУЛЯРНИХ СИСТЕМАХ ПРИ РІЗНИХ ТЕМПЕРАТУРАХ - Сакун, Т. М. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2014)
У роботі проведені дослідження частотної і температурної залежності квантового виходу фотодісоціації молекул метіленового блакитного і резазуріна в твердому полімерному розчині. Знайдена емпірична залежність константи швидкості релаксації збудження від різниці енергій між збудженими станами і температури: exp( ), 0 kT E k k b mn mn ∆ = ⋅ - ⋅ де b = 0,1. Моделювання процесів релаксації дозволило показати, що експериментальні результати можна описати, якщо припустити, що у формуванні смуг ультрафіолетового поглинання беруть участь не тільки електронно-коливальні стани, але і взаємодія цих станів з фононами матриці розчинника. У підсумку отримана теоретична залежність, яка адекватно описує експериментальні результати.