Теоретичні основи оцінки стану електродів термопар у процесі експлуатації - Kochan, O. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2017)
У статті розглянуто причини виникнення похибок термоелектричних перетворювачів (ТЕП) викликаних деградаційними процесами у електродах термопар (ТП) – похибки від дрейфу функції перетворення і похибки від набутої у процесі експлуатації термоелектричної неоднорідності електродів ТП. Проаналізовано умови, в яких проявляються ці похибки, а також показано взаємозалежність між цими похибками і проаналізовано можливість визначення похибки ТЕП на місці експлуатації та бездемонтажної діагностування стану електродів ТП. Запропоновано міру деградації електродів ТП – еквівалентний час експлуатації.