КОНТРОЛЬ МІКОТОКСИНІВ ЗА ДОПОМОГОЮ ІМУННОГО БІОСЕНСОРА НА ОСНОВІ НАНОСТРУКТУРОВАНОГО КРЕМНІЮ - Стародуб, М. Ф.; Слышик, Н. Ф.; Пилипенко, И. В.; Meльниченко, M. M.; Пилипенко, Л. Н. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2013)
Розроблено імунний біосенсор на основі силіконових нано-структурованих часток (sNPS) для контролю Т2 мікотоксину та патуліну в об'єктах навколишнього середовища. Пластини монокристалічного кремнію площею 100 см2 і товщиною 0,3 µм та з опором 1 Ом см були доповані бором. Потім поверхня оброблялась розчином HF: HNO3 при кімнатній температурі протягом 1-20 хв. (sNPS). Поверхня містила пори розміром до 20 нм. Специфічний сигнал реєстрували на основі зміни хемілюмінесценції (ХЛ) та фотоструму. Чутливість біосенсору досягала 10 нг/мл. Загальний час аналізу, включаючи необхідні етапи (іммобілізації антитіл і вимірювання) був близько 40 хв. Цей час може бути скорочено, якщо антитіла будуть попередньо іммобілізовані на поверхні трансдюцера, та аналіз буде починатись з нанесення розчину, який потрібно контролювати.