ОПТОЕЛЕКТРОННИЙ КОЛОРИМЕТРИЧНИЙ ДЕТЕКТОР ГАЗІВ НА ОСНОВІ МАСИВУ КОМПОЗИТНИХ КАЛІКСАРЕНОВИХ ПЛІВОК - Кукла, О. Л.; Федченко, О. М.; Вахула, О. А.; Матвієнко, Л. М.; Драпайло, А. Б.; Харченко, С. Г.; Вишневський, С. Г. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2013)
Проведено дослідження чутливості, кінетичних параметрів, стабільності та відтворюваності відгуків нових тонкоплівкових композитних шарів при детектуванні ряду органічних і неорганічних газів за допомогою інтерференційного колориметричного газового сенсора. Композитні шари виготовлені з використанням 14 типів каліксаренових матеріалів та фотополімерної основи. Зроблені припущення про механізми газової чутливості композитних плівок та впливу на неї параметрів технологічного процесу. Для ряду зразків композитних плівок отримано високу чутливість детектування аміаку з пороговою концентрацією на рівні 0.1 ррм.