КОМПОЗИТНІ ТЕРМОЕЛЕКТРИЧНІ МАТЕРІАЛИ З НАНОВКЛЮЧЕННЯМИ: СУЧАСНИЙ СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ (ОГЛЯД) - Фреїк, Д. М.; Криницький, О. С.; Матківський, О. М. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2013)
Зроблено огляд робіт, присвячених композитним термоелектричним матеріалам, що функціонують у різних температурних інтервалах: кімнатні (300-400) К (Bi2 Te3 , Bi2 Te3 -Sb2 Te3 ); середньотемпературні (500-700)К (PbTe, Mg2 Si Last, скутерудити, половинні сполуки Гейслера, клатрати); високотемпературні (900-1500)К (Si 1-xGex , La3-xTe4 ). Акцентовано увагу на технологічних особливостях синтезу сполук і приготування термоелектричних структур, аналізі їх будови та термоелектричної добротності. Показано, що введення наночастинок в об’єм основного матеріалу зумовлює значне покращення термоелектричних характеристик. Наведено основні стратегії для подальшого прогресу в термоелектричному матеріалознавстві на основі композитів із нановключеннями