НОВИЙ ПІДХІД І МІКРОСИСТЕМНА ТЕХНОЛОГІЯ ВДОСКОНАЛЕНОГО НЕЛІНІЙНОГО АНАЛІЗУ І МОДЕЛЮВАННЯ ХАОТИЧНОЇ ДИНАМІКИ КОНЦЕНТРАЦІЙ РАДІОНУКЛИДІВ У НАВКОЛИШНЬОМУ СЕРЕДОВИЩУ - Glushkov, A. V.; Khetselius, O. Yu.; Bunyakova, Yu. Ya.; Buyadzhi, V. V.; Dubrovskaya, Yu. V. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2017)
Вперше ми представляємо удосконалений математичний формалізм та нову мікросистемну технологію для аналізу, моделювання та прогнозування динаміки радіоактивності навколишнього середовища в цілому та хаотичних часових рядів, зокрема динаміки радіонуклідів. Наведені якісний та кількісний підхід до проблеми аналізу часової динаміки радіоактивності у навколишньому середовищу, реконструкції фазового простору з використанням методів алгоритму кореляційної розмірності, помилкових сусідніх точок, ефективний підхід до визначення динамічних інваріантів хаотичної системи, в тому числі глобальних показників Ляпунова, розмірності Каплана-Йорка, ентропії Колмогорова тощо. Прогнозний блок містить нові (в теорії динаміки радіоактивності навколишнього середовища та охорону навколишнього середовища) методи та алгоритми нелінійного прогнозування, у т.ч. методи прогнозування траєкторій та моделювання нейронних мереж. Як ілюстрація, представлені перші дані аналізу часових рядів для порової активності радону і вказано на наявність елементів детермінистичного хаосу.