ФОРМУВАННЯ ПОЛЯРИЗАЦІЇ І РЕЛАКСАЦІЙНІ ЯВИЩА В СЕГНЕТОЕЛЕКТРИЧНИХ ПОЛІМЕРАХ, ПОЛЯРИЗОВАНИХ У КОРОННОМУ РОЗРЯДІ - Sergeeva, A. E.; Fedosov, S. N.; Soloshenko, V. I.; Butenko, A. F.; Valdman, V. V. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2017)
На основі комплексного експериментального дослідження виявлені особливості формування поляризованого стану і його релаксації в плівках ПВДФ і його сополімеру, електризованих у коронному розряді і призначених для виготовлення піро- та п’єзоелектричних сенсорів. Встановлено, що поляризація та об’ємний заряд є взаємозалежними, утворюючи самоузгоджену систему, стабільність якої в основному визначається захопленими в об’ємі зарядами. Показано, що захоплення зарядів відбувається в макроскопічних перехідних областях, які знаходяться на границях цілком поляризованих частин об’єму. Захоплені заряди відіграють важливу роль у стабільності поляризації, тому що вони нейтралізують деполяризуюче поле.