ПРОСТОРОВО НЕОДНОРІДНІ ИНДУКОВАНІ ПІРОАКТИВНІ СТРУКТУРИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ - Kosorotov, V. F.; Shchedrina, L. V. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2017)
Проведено теоретичний аналіз можливості створення фізичних основ перспективних технологій в піроелектричному матеріалознавстві та сенсорній електроніці — отримання індукованих піроактивних “smart” матеріалів та структур з керованими поляризаційними властивостями. Зовнішній вплив у вигляді просторово неоднорідного нагріву кристала падаючим випромінюванням використовується для індукування нових фізичних властивостей в традиційних матеріалах, якими вони не володіють в термодинамічно рівноважному стані. Формулюється новий підхід к розробці інфрачервоних сенсорів і приладів на основі поляризаційних явищ, що розглядаються.