ВПЛИВ ДОМІШКИ МАРГАНЦЮ НА ЛЮМІНЕСЦЕНЦІЮ НАНОКРИСТАЛІВ CdS - Сминтина, В. А.; Скобєєва, В. М.; Малушин, М. В.; Струц, Д. А. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2012)
У статті представлені результати дослідження люмінесцентних властивостей нанокристаллів CdS, легованих іонами Mn2+. Зразки отримані в желатиновій матриці, середній розмір нанокристалів складав 4-5 нм. На підставі проведених досліджень запропонована можлива схема оптичних переходів в нанокристалах CdS:Mn2+, згідно з якою механізмом збудження іонів Mn2+ є резонансна передача енергії між поверхневими рівнями CdS і збудженим рівнем 4T1 в марганці.