ПРОГНОЗУВАННЯ ВПЛИВУ КОРОЗІЇ НА ХАРАКТЕРИСТИКИ АМПЕРОМЕТРИЧНИХ СЕНСОРІВ. - Лінючева, О. В.; Букет, О. І.; Блуденко, А. В.; Ващенко, О. М. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2012)
Нижня межа вимірювань – важлива технічна характеристика сенсора, яка значною мірою визначається його фоновим струмом. Робота присвячена дослідженню процесів, що визначають фоновий струм амперометричних сенсорів на прикладі сенсора хлору уніфікованої серії НТУУ «КПІ». Встановлено, що фоновий струм амперометричного сенсора хлору має електрохімічну природу і є сумою катодних струмів відновлення атмосферного кисню і анодних струмів окиснення титану та його нестехіометричного діоксиду. Тобто процесом, що визначає природу фонових струмів амперометричних сенсорів уніфікованої серії НТУУ «КПІ» є корозія титану зі швидкістю близько 10-9 А/см2. Фоновий струм амперометричного сенсора після зміни умов навколишнього середовища складається з стаціонарної та нестаціонарної складових, причому остання може значно перевищувати першу і здаватися постійної протягом часу, необхідного для проведення багатьох вимірювань. Зміна відносної вологості призводить до реакції, обумовленої електрохімічної природою фонового струму: при підвищенні вологості - до анодному стрибка фонового струму, а при зниженні вологості - до катодного стрибка.