ЗАСТОСУВАННЯ ЦЕОЛІТІВ ДЛЯ ІММОБІЛІЗАЦІЇ ГЛЮКОЗООКСИДАЗИ ПРИ РОЗРОБЦІ АМПЕРОМЕТРИЧНИХ БІОСЕНСОРІВ - Goriushkina, Tatiana B.; Kurc, Burcu Akata; Sacco Jr., Albert; Dzyadevych, Sergei V. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2017)
Метою дослідження була оцінка впливу різних типів цеолітів (силікалітів, цеол іту Y та цеолітів Бета з різним співвідношенням силіцій-алюміній) на робочі характеристики глюкозного амперометричного біосенсора на основі іммобілізованої глюкозооксидази (ГОД). Було встановлено, що границя визначення субстрату для біосенсора з ГОД без цеолітів становить 0,64 мМ глюкози, тоді як при іммобілізації ГОД з цеолітами NH4-Бета-25, Na-Бета та силікалітами були отримані біосенсори з меншею границею визначення — від 0,01 до 0,04 мМ. Дослідження селективності створених біосенсорів показало, що сенсор на основі ГОД, іммобілізованої з цеолітом NH4-Бета-25, був значно селективнішим у порівнянні з сенсором на основі ГОД без цеолітів. Також було проаналізовано стабільність розроблених біосенсорів та показано, що вона була вищою для ГОД, іммобілізованої з canСил ікалітом-1, ніж для ГОД без цеолітів. Тобто цеоліти різних типів можуть бути ефективно використані для іммобілізації ГОД при розробці глюкозних амперометричних біосенсорів для оптимізації чутливості, селективності та стабільності цих приладів.