ОПТИЧНА ФАЗОМЕТРІЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИГНАЛІВ У ППР-СЕНСОРАХ - Voitovych, I. D.; Yavorsky, I. O. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2017)
Розглянуто особливості оптичної фазометрії інформаційних сигналів у сенсорах на основі поверхневого плазмонного резонансу (ППР-сенсорах). Використана інтерференція між поляризованими світловими променями, відбитими від чутливого рецептора в умовах резонансу. Ефективність ППР-фазометрії пов’язується із доцільністю застосування клиноподібного світлового променя та оптимальним кутовим розміщенням поляризатора і аналізатора відносно площини падіння світла на рецептор. Запропонована методика визначення фазового зсуву і резонансу, яка використовує послідовності прямокутних еталонних імпульсів для побудови інформаційних сигналів і їх кореляційну обробку. Кутова роздільна здатність ППР-фазометрії обмежується умовами реєстрації зазначених сигналів і оцінюється величиною 0 0 ( )min ~ 0,001 ч 0,0001 , що відповідає зміні показника заломлення 7 8 min ( n) ~ 10 ч10 .