РОЗРОБКА СЕНСОРНОГО ЕЛЕМЕНТА БІОАНАЛІЗАТОРА ДЛЯ ЕКСПРЕСНОГО ВИЗНАЧЕННЯ ІНДЕКСА БІОЛОГІЧНОГО СПОЖИВАННЯ КИСНЮ - Sibgatulina, G. A.; Reznichenko, L. S.; Reznichenko, L. S.; Gruzina, T. G.; Gruzina, T. G.; Vember, V. V.; Vember, V. V. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2008)
Створено та апробовано в реальних умовах сенсорний елемент біоаналізатора для визначення індекса біологічного споживання кисню. Основою сенсорного елемента є іммобілізований в агаровому гелі асоціат бактерій роду Pseudomonas. Вимірюваним параметром сигналу слугувала максимальна величина зміни концентрації кисню в середовищі виміру. Робочі характеристики сенсорного елемента БСК-аналізатора, а також умови визначення і алгоритм розрахунку індекса БСК, відпрацьовані на реальних зразках стічної води. Коефіцієнт кореляції даних, які були отримані з застосуванням традиційного методу (метод розбавлення) та біосенсорного аналізу, становив близько 0,95.