ІНТАКТНІ РЕКОМБІНАНТНІ КЛІТИНИ ДРІЖДЖІВ HANSENULA POLYMORPHA, НАД-ПРОДУЦЕНТИ ФОРМАЛЬДЕГІДДЕГІДРОГЕНАЗИ, ЯК ЧУТЛИВІ БІОЕЛЕМЕНТИ ДЛЯ АМПЕРОМЕТРИЧНОГО ВИЗНАЧЕННЯ ФОРМАЛЬДЕГІДУ - Paryzhak, Solomiya; Demkiv, Olha; Schuhmann, Wolfgang; Gonchar, Mykhailo (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2008)
Інтактні клітини рекомбінантних термотолерантних метилотрофних дріжджів Hansenula polymorpha з високим вмістом NAD+- і глутатіон-залежної формальдегіддегідрогенази (ФдДГ, КФ 1.1.1.284) використано як біоселективні елементи для амперометричного визначення формальдегіду (ФА). Дріжджові клітини іммобілізували на графітовому робочому електроді фізичною фіксацією клітинної суспензії за допомогою діалізної мембрани (фена- зинметосульфат служив у ролі вільнодифундуючого редокс медіатора). Передбачалось, що медіатор після проникнення в клітину взаємодіє в цитозолі з NADH, який утворюється в реакції з ФдДГ у присутності ФА. Біосенсори з рекомбінантними дріжджовими клітинами мали ширший лінійний діапазон вимірювання ФА у порівнянні із сенсорами, в складі яких містилися клітини вихідних штамів H. polymorpha (leu 1-1 і leu 2-2), і поріг визначення ФА для них складав 0,1 мM. Розроблені біосенсори є достатньо селективні, недорогі і стабільні при зберіганні протягом кількох днів, а також прості у приготуванні і експлуатації. Сконструйовані мікробні біосенсори були успішно використані для визначення ФА в реальних зразках: дезінфікуючих та фармацевтичних засобах, вакцині проти вірусної геморагічної хвороби кролів. Показано добру кореляцію результатів, отриманих біосенсорним підходом, та хімічними методами.